Használt ruha tisztítása – Hogyan növeld ruháid élettartamát?

77 / 100

Ha használt ruhákat viselünk, akkor érdemes tisztában lennünk azzal, hogy hogyan lehet őket helyesen tisztítani és ápolni, hogy minél hosszabb élettartamuk legyen.

Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány hatékony tisztítási és ápolási tippeket a különböző anyagokból készült használt ruhákhoz. Használt ruha tisztítása:

Ruhaanyagok fajtái és tisztításuk

Hogyan tisztítsuk a pamutból készült használt ruhákat?

A pamut anyag nagyon gyakori a használt ruhák között, mivel könnyű, légáteresztő és kényelmes. A legjobb módja a tisztításnak, hogy mosd a mosógépben szoba-hőmérsékletű vízben.

Alacsony hőfokon mosd, hogy elkerüld a színkopását és a zsugorodását. Ha kézzel mosol, akkor használj enyhe mosószert, és kerüld a durva dörzsölést.

Hogyan tisztítsuk a szintetikus anyagokból készült használt ruhákat?

A szintetikus anyagok (például a poliészter vagy a nylon) jellemzően tartósak és ellenállóak, de rosszabbul szellőznek, mint a természetes anyagok.

Ezeket a ruhákat mosógépben vagy kézzel is moshatjuk, de legjobb az enyhe mosószert használni. Ha különleges tisztításra van szükség, használj ecetet a mosás előtt. Az ecet eltávolítja a kellemetlen szagokat és a baktériumokat.

Használt ruha tisztítása gyapjúból készült termékeknél?

Használt ruha tisztítása - Hogyan növeld ruháid élettartamát? | Általános | Turoda

A gyapjú nagyon puha, meleg és kényelmes, de nagyon könnyen összementhet és megsérülhet. A legjobb módja a tisztításnak, hogy mosd a mosógépben hideg vízben, vagy kézzel hideg vízzel.

A gyapjú anyagot lehet száraz tisztítással is tisztítani. Ha a ruhád nedves, hagyjuk száradni, és kerüld a szárítógépet.

Hogyan tisztítsuk a selyemből készült használt ruhákat?

A selyem egy nagyon finom, könnyű és csillogó anyag, de nagyon érzékeny a tisztításra. A legjobb módja a tisztítás, ha kézzel mosod a selyemből készült ruhát, akkor langyos vízzel és enyhe mosószerrel mosd.

Soha ne használj forró vizet vagy kemény mosószert, mert az károsíthatja a selymet. A selyemnek szüksége van párna alá helyezésre a vasaláshoz, és a gőzölés az egyik legjobb módszer az eltávolítására a ráncokból.

Javaslat selyem használt ruha tisztítására: A selyem ruhákat javasolt száraz tisztításba adni a legjobb eredmények elérése érdekében.

Hogyan tisztítsuk a bőrből készült használt ruhákat?

A bőr a használt ruhák között lehet cipők, dzsekik, vagy akár szoknyák is. Ahhoz, hogy a bőrruháid hosszabb élettartamúak legyenek, szükséges az ápolásuk.

Az első lépés a tisztításban, hogy töröld le a bőrt egy nedves törlőkendővel. Az olajos foltok eltávolításához használj ecsetet és talkumporral szórd be az érintett területet.

Kerüld a forró vagy hideg víz használatát, mert az károsíthatja a bőrt.

Használt ruha rendelés a Turoda oldaláról

Mit jelent a ruha állapot jelölés?

A minőség fontos számunkra, így a jól hangzó “újszerű” kifejezést valóban csak az újszerű termékekre használjuk. Ahhoz, hogy jobban szemléltessük az állapotok kategóriáit, néhány példát is használunk.

Új állapotú:

Ezalatt valóban csak az új termékeket értjük! Vagy címkés ruha esetén használjuk, vagy abban az esetben, ha az árú igazolhatóan új termék.

Újszerű állapotú:

Ebbe a kategóriába azok a termékek tartoznak, melyek megfelelnek az alábbi kritériumoknak:

 • ruha anyaga újszerű (nem sérült, bolyhos, szálhibás),
 • belső címkék nem bolyhosak és nem, vagy alig gyűröttek (kevés mosási ciklusban volt),
 • ruházat szélein (ujj, nyak, alj) használat nyomai nem látszanak,
 • varrás mentén nem bomlott.

Jó állapotú:

Általában vett újszerű-jó állapotú termékeket értjük alatta. Kritériumok:

 • nem vagy enyhén bolyhosodott,
 • nem vagy kis helyen bomlott fel a szál,
 • a ruha oldalsó varrása nincs, vagy kissé van kicsavarodva
 • nem lyukas, sérült,
 • nem, vagy alig észrevehetően foltos (ezt a leírásban feltüntetjük)

Használt állapotú:

Ide tartoznak azok a termékek, melyek használtak, de nem, vagy kisebb hibájuk van (folt, kisebb lyuk, stb.). A “Használt ruha tisztítása” blogcikk néhány esetben hasznos lehet.

Hibás állapotú:

Ez a kategória tartalmazza azon termékeket, melyeknek kisebb-nagyobb hibájuk van (ez a kategória és a nagymértékben hibásodott termékek kivezetés alatt vannak az oldalról).

Hogyan vehetem át rendelésemet?

A megrendelt termékek átvételének három módja lehetséges:

 1. Személyesen a kapcsolatok menüpont alatt található budapesti átvételi pontokon.
 2. Átvétel a kért FOXPOST csomagautomatánál, az ország több mint 450 pontján.
 3. Házhoz szállítással, a kért címre.

Minden átvételi lehetőség esetén értesítjük a csomag státuszáról. Személyes átvétel esetén 1-2 munkanapon belül, csomagautomata és házhoz szállítás esetén 1-3 munkanap.

Hogyan fizethetek?

Fizetési módot az átvétel módjától függően választhat. Házhoz szállítás és csomagautomata esetén lehetősége van online kártyás fizetésre a biztonságos Barion rendszeren keresztül és későbbi utánvétes fizetésre kártyával (és házhoz szállítás esetén készpénzzel).

Személyes átvétel esetén, csak online kártyás fizetéssel veheti meg a terméket.

Összefoglalás

Összefoglalva, ha tudjuk, hogyan kell helyesen tisztítani és ápolni a használt ruháinkat, akkor hosszabb élettartamuk lesz, és megtakaríthatunk pénzt is a ruhák rendszeres cseréjén.

Használjunk enyhe mosószert, és kerülni a forró vizet és durva dörzsölést használt ruha tisztítása esetén.

Ha nem vagyunk biztosak a tisztításban, akkor inkább hagyjuk a szakemberekre, hogy megóvják a ruhánkat a károsodástól.

Vélemény, hozzászólás?