4 örök kedvenc ruhadarabunk

Kedvenc ruhadarabunkat rengetegen szezononként váltják le ruhatáraikat, ami nem igazán környezet és pénztárca barát. Nagyon sokan szereznek be egy épp az aktuális trendnek megfelelő ruhadarabot, amely pár hónap múlva vagy a kukában vagy a szekrény alján végzi.

Hosszútávon kíméld a pénztárcádat valamit a környezetet az egyre nagyobb textilhulladéktól érdemes tudatosan vásárolni főleg használt ruhát. Ehhez nagyban hozzájárul ha olyan ruhadarabokat veszel meg,amelyek éveken keresztül viselhetsz.

Vannak olyan ruhadarabok melyek valóban sosem mennek ki a divatból és valóban jó ötlet beleszerezned őket, illetve mindenhez mennek. Fontos, hogy jó minőségű anyagból készült ruhadarabokat szerezzünk be mivel azok tartósabbak, strapabíróbbak.

Cikkünkben összegyűjtöttük a 4 örök kedvenc ruhadarabunkat melyek minden nő ruhás szerkényben kötelező.

1. Kedvenc ruhadarabunk: Farmernadrág

Farmernadrág évek óta nagyon népszerű, kedvenc ruhadarab, mivel mindenhez megy. Jól mutat sportcipővel és akár egy csinos inggel is.

A farmernadrág előnye még az is hogy egy bizonyos fajta sávolykötésű a “denim”-ből készült rendkívül tartós, kopásálló. Jellemzően kék színű. A magyaron kívül finnül és szerbül is “farmer”-nek nevezik, számos nyelvben átvették az amerikai “jeans” elnevezést.

A farmer eredete a 19. századra nyúlik vissza amikor még munkaruhaként hordták de a 20.század második felében divatcikk lett. Elkezdtek a farmeranyagból más ruhadarabokat is gyártani. Pl: szoknyákat, ruhákat, ingeket, kabátokat.

A ma farmernadrágként ismert ruhadarabot eredeti formájában egy favágó Jacob Davis készítette el megrendelésre 1870-ben, aki a nadrághoz szükséges pamutszövetet Levi Strauss San Franciscó-i méter árú kereskedőtől vásárolta meg.Óriási sikert aratott a nadrág így a sikereken felbuzdulva Jacob Davis San Francisco-ba költözött és tárult Strauss-al. A kereslet főleg a kék farmerok iránt volt. Így terjedt el a legismertebb farmermárka a Levi’s.

A napjainkig fennmaradt legrégebbi Levi’s farmernadrág az 1880-as években készült, és egy 1998-as ásatásnál került elő Nevadába.

Farmer a többség kedvenc ruhadarabja és rengeteg féle farmernadrág közül választhatunk:

 • skinny
 • slim fit
 • mom jeans
 • boyfriend
 • comfort
 • regular

2. Kedvenc ruhadarab: Kis fekete

Egy jól ismert idézet a kis feketéről:

“Senki sem alul öltözött vagy túlöltözött egy kis fekete ruhában.” – Karl Lagerfeld

A kis fekete kötelező alapdarab minden nő számára. A divattörténészek a kis fekete ruha eredetét a híres divattervező Coco Chanel 1920-as évekbeli terveinek tulajdonítják.

A holywood-i filmek kedvenc darabja lett a kis fekete, sőt az 1950-es években a femme fatale szimbóluma lett. A legismertebb ruha egy Givenchy által tervezett Audrey Hepburn kis fekete ruha a “Breakfast at Tiffany” című fimben viselt modell lett. Ha egy kicsit unalmasnak gondolnánk a kis feketét dobjuk fel egy élénk színű magas sarkúval, vagy egy színes táskával.

a 20.században a kedvenc ruharabunk alapvető tulajdonságai:

 • nőies
 • jól szabott
 • minden alkalomra tökéletes
 • elegáns

A kis feketének rengeteg szabásvonala létezik:

 • hosszú nyakúaknak álló gallérral
 • keskeny csípőjűeknek harang vagy hordó szoknyarésszel
 • teltebbeknek derék helyett, mell alatti karcsúsítással
 • kis mellűeknek mellnél redőzött, mellkiemelő formával

A ruha dekoltázsa számtalan fazonú lehet:

 • V-kivágású
 • csónak
 • szív alakú
 • kerek nyakú

Fontos, hogy mindig az alkalomhoz illő kis feketét válasszuk ki. Például egy állásinterjúra egy térdig érő fazont válasszunk, kis dekoltázs kivágással.

3.Kedvenc kiegészítőnk: Klasszikus tűsarkú cipő

A tűsarok vagy más néven stiletto egy hosszú vékony magas sarok általában 6-15 cm között van.Nevét a stiletto tőrről kapta. A stiletto viselésének előnye hogy optikailag hosszítja és karcsúsítja a lábat és kisebbnek tűnik a lábfej benne, ezen felül javítja a testtartást, mivel csak egyenes törzzsel lehet benne közlekedni.

Eredete az 1950-es évekre tehető Kristin S. Wagner tervező érdeme.Gyártási technológia fejlődésével értek el sikereket hogy az erősebb fémtörzzsel kezdték el gyártani a cipőket, így a sarok mérete is egyre vékonyabb lett.

Az idő múlásával a tűsarok egyre inkább erotikus természetéről vált ismertté , mint a magasságot fokozó jellegéről, hiszem a tűsarok fétisgyárként is elterjedt.

A 21.század elején igazi visszatérését ünnepelte a tűsarkú cipő a divat világában,amikor fiatal nők tömege kezdte hordani a magas sarkút annak érdekében hogy feldobják irodai megjelenésüket. A magas sarkút egy skinny farmerral és inggel fel tudjuk dobni.

4. Kedvenc ruhadarabunk: Szoknya

A szoknya derékra erősített, onnan szabadon lógó a két lábat takaró, alul nyitott ruhadarab. Számos néven ismert: fersing,bikla, kebél, bagazia.Bősége a divat szerint alakul.

A szoknya története a kőkori sziklarajzok óta ismert. A természeti népeknél gyakran az egyetlen viselt ruhadarab. A krétai nők derékban szűk lefelé haragszerű földig érő szoknyát viseltek, míg az ókori görögöknél a khitón, a rómaiaknál a tunika helyettesítette a szoknyát.

A 20.században az első világháború idején a költséges, rövid krinolinszerű szoknyák voltak divatban. Az 1910-es években a szoknya rendkívül szűk lett, ezért a járás érdekében a szoknya lerövidítése vált szükségessé.

A rövid szoknya divatja az Amerikai Egyesült Államokból Angliába és Párizsba került. 1930-as évekre elterjedt a kényelmes , egyszerű öltözködés.

A 2.világháború után elterjedt az úgynevezett New Look (Chrisitan Dior), majd az 1960-as években a miniszoknya (Mary Quant) hozott döntő változást. A miniszoknya világnapja 1979 óta március 24-e.

Manapság egyik kedvenc ruhadarabunk fajtái közül válogathatunk:

 • maxi
 • A-vonalú
 • mini
 • asszimetrikus
 • ceruza
 • rakott
 • plisszírozott

Egy jól megválasztott inggel vagy basic pólóval tökéletesen mutat.

Összefoglaló

Cikkünkben az örök kedvenc ruhadarabokat mutattuk be. A farmernadrág mindenhez jól passzol. Legyen szó ingről, pólóról magas sarkúról.

A kis fekete örök divat. Akár munkába, baráti találkozóra, randira tökéletes választás. Fel tudjuk dobni egy színes magas sarkúval vagy táskával.

A klasszikus tűsarkú szuper megoldás bármilyen eseményre, farmerral, szoknyával vagy ruhával remekül kombinálható.

Végezetül a szoknya rengeteg fajtája fazonja kapható már,így a stílusunknak a legjobban megfelelőt könnyedén ki tudjuk választani.

Vélemény, hozzászólás?